Accessibility Tools

Te mit tehetsz a világért?

2023. március 09

Március 6. - Energiatakarékossági Világnap. A világ legnagyobb gondja az energiaforrások kimerülése és ezzel párhuzamosan az energiaárak folyamatos emelkedése.

A jelenleg rendelkezésünkre álló energia gazdaságos és környezetkímélő felhasználására újabb és újabb találmányok, megoldások születnek, de mindenki, a saját maga portáján is tud érte tenni.

Sok kicsi sokra megy, ahogy a régi szólás mondja. De ehhez meg kell ismernünk azokat a lehetőségeket, melyekkel nem csak a Föld, de mi is jól járunk.

Magyarország 2000-ben csatlakozott az Energiatakarékossági Világnaphoz, ami pont erre kívánja felhívni a figyelmet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sok, a Világnap alkalmából szervezett programmal is találkozhatunk ezen a napon.

Mi, a Fóti Városszépítő Egyesület tagjai is összeszedtünk néhány ötletet, amellyel itt helyben, városunkban is sokat tehetünk az energiával, a vízzel való takarékoskodás érdekében. Ráadásul a következő apró lépésekkel, praktikákkal a rezsi költségeken is faraghatunk:

 • ne kapcsoljuk be a tűzhelyet, mielőtt feltesszük az edényt rá, feleslegesen ne vesszen kárba az energia
 • mindig használjunk fedőt a főzésnél, így az íz és illatanyagok is benn maradnak és gyorsabban is elkészül az étel
 • ha tehetjük, a konyhában inkább az ablakot nyissuk ki a szagelszívó használata helyett
 • a fagyasztóban elegendő, ha -18°C-t tartunk és rendszeresen olvasszuk le a jégréteget
 • a szobák hőmérsékletét annak megfelelően állítsuk be, amire használjuk. 2°C-kal csökkentett hőmérséklet hosszútávon jelentős rezsi megtakarítás eredményez
 • az elektromos gépeket teljesen kapcsoljuk ki, ne használjuk a stand-by üzemmódot: az ilyen módon félig kikapcsolt gépek alattomosan pörgetik a villanyórát 
 • amit csak lehet, használat után húzzunk ki a konnektorból. Ez különösen érvényes a töltőkre.
 • zuhanyozzunk kádban fürdés helyett, így kb harmadannyi vizet használunk el
 • zárjuk el a csapot fogmosás vagy borotválkozás közben, így akár alkalmanként 5 liter vízzel kevesebbet fogyasztunk. Ez évente 3.5 köbméter vizet jelent fejenként.
 • mosogatásnál ne folyóvizet használjunk, így jelentős energiát takarítunk meg
 • a csepegő csapot mindig javítsuk meg, ellenkező esetben akár 40-50 liter vizet is elpazarolhatunk naponta
 • használjunk hideg vizet, amikor csak lehet. Figyeljünk a keverőcsapoknál, hogy ne mindig középső állásban nyissuk ki, hiszen ilyenkor már eleve melegebb víz folyik. A víz felmelegítéséhez sok energia szükséges
 • gyűjtsünk és használjunk esővizet, ami egyre nagyobb kincs lesz!
 • mosásnál csak akkor indítsuk el a mosógépet, ha teljesen kihasználtuk a súlykapacitását, így energiát és vizet is spórolhatunk, havonta akár 15-20 kWh-tal lehet kevesebb a villanyszámlánk
 • használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. Az újrahasznosított anyagok kevesebb alapanyagot igényelnek, így kevesebb energiába kerülnek, mint az újonnan előállítottak és védik a környezetet, ahogy a komposztálás is. Városunkban olyan kivételes helyzetben vagyunk, hogy csak a házunk kapujáig kell vinnünk a szelektíves zsákot, amit kéthetente elszállít a Zöld Híd. Sok helyen ennél lényegesen nagyobb energia- és időbefektetés szükséges, ha valaki szeletíven akarja gyűjteni a hulladékot. Ne feledkezzünk azonban meg arról, hogy tartsuk be a szelektíves zsákon szereplő szabályokat, instrukciókat, és csak olyat tegyünk a zsákba, ami valóban oda való. Az üveget továbbra is a szelektív szigetekről szállítják el.
 • keressünk új gazdát használt dolgainknak, adjunk nekik új életet kidobás helyett. Másnak még örömet szerezhetnek. Ebben partnerünk a Fóti Szent Erzsébet Katolikus Karitász, melynek Kossuth utcai Adományboltjában sok, még hasznos és használható termék gazdára talál.

A fenti apró lépésekkel nem csak a környezetet óvjuk, de felesleges plusz kiadásainkat is csökkentjük. Bízunk benne, hogy írásunk nyomán minél többen kezdenek el felelősen gondolkodni és cselekedni!

Fóti Városszépítő Egyesület

Székhely: 2151 Fót, Vörösmarty tér 1
Levelezési cím: 2151 Fót, Tessedik Sámuel utca 13/c
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyilvántartási szám: 13-02-1232
Adószám: 18691504-1-13
Bankszámlaszám: 10402197-50526567-71751009

1% - Segítsen!


Szépítse Ön is Fót városát! Segítsen adója 1%-ával: Csak ki kell töltenie az alábbi nyilatkozatot, melyet letölthet honlapunkról:

Copyright 2023 - Fóti Városszépítők
Grafika: Sarkics György | Web: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.