Accessibility Tools

Nyáron is tiéd a tér

2018. július 03

A Fóti Környezetbarátok Csoport "Tiéd itt a Tér" címmel megtartotta első nagyszabású rendezvényét június 30-án, a Sipos Pál téren a Fóti Városszépítő Egyesület támogatásával.

Egy nyárváró bulival, sok-sok színes programmal szerettük volna minél több fóti családdal együtt megünnepelni, hogy sikeresen indultunk a MOL-Ökotárs pályázatán, amelyből őshonos fák ültetésével varázsolhatjuk a napégette parkot árnyas ligetté.

logo okotars

A rendezvény látogatói játékos ügyességi vetélkedők mellett trambulinozhattak, sárkányozhattak, élvezhették a meseolvasást és a bohócműsort. A tér benépesült támogatóink, a Fóti Kertbarát Kör, a Fóti Könyvforduló és az Otthon Segítünk Alapítvány sátraival. Kivonult a Fóti Polgárőrség is, akik a rendezvény biztosításán túl egynémely ügyességi programot szakmailag is felügyeltek.

A rendezvény kiemelt célja volt a lakosság érzékenyítése a természeti értékek iránt. Az Öko-sátor kis látógatói játékos módon ismerkedhettek a környék növény- és állatvilágával. A nap végén a gyerekekkel tájba illő vadvirágos gyepfoltokat ültettünk a használatlanul gyomosodó, régi homokozóba. Több, a projektet és a leendő ligetet bemutató tablót is elhelyeztünk és hagytunk kint a térre játszani, sétálni, kikapcsolódni ellátogatók számára.

A MOL-Ökotárs projekt célja egy élő közösségi tér kialakítása. Olyan téré, ahol felnőttek, gyerekek, madarak, rovarok és mindenféle egyéb is megtalálja a helyét és békében élhet együtt. Ha a fák megnőnek, ezt üzeni majd a tér: lehet játszani és pihenni egy tájba illő ligetben. De azt is szeretnénk, hogy a tér körül lakók és a térre látogatók magukénak érezzék, és maguk is alakítsák azt. Ezért is örültünk kiváltképp, hogy a projektről értesülve sokan lelkes támogatásukat fejezték ki és ajánlkoztak segíteni az őszi faültetésben. Szeretnénk a környék lakóival beszélgetéseket folytatni, megismerni az igényeiket és bevonni őket a munkánkba. Emellett rendezvényeink nem titkolt célja az is, hogy minél több fótit ide vonzzunk, bevonzzunk a teret magukénak érzők közösségbe. Az ültetés nem önkormányzati feladat, hanem a Fóti Városszépítő Egyesület szárnyai alatt tevékenykedő csoportunk, a Fóti Környezetbarátok saját vállalása. A fák ültetéséhez és gondozásához egyedül kevesek vagyunk, a tér körül élő és aköré épülő cselekvő közösség támogatására is számítunk!

A hely egyre hírhedtebb problémája a királydinnye, amely ellen a téren játszó kisgyerekekre való tekintettel, mérgek bevetése nélkül csak a gyep erősítésével és kézi irtással küzdhetünk. A Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft.-vel együttműködve több alkalommal mi is részt veszünk a ritkításban, amire a lakosokat is hívjuk.

A legközelebbi tervezett programjaink a következők, melyekre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  • denevér-est és csillagnézés augusztus végén

  • Tiéd itt a Tér - nyárbúcsúztató köri-buli szeptember 15-én

  • faültetések októberben és novemberben

Rendezvényeinkről, akcióinkról a Fóti Környezetbarátok Facebook csoportban, valamint az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen kaphatnak bővebb tájékoztatást.

Kertész Gábor – Fóti Környezetbarátok Csoport

[photo_gallery style="2" source="directory: images/gallery/sipos2018" medium="2" small="2"]

Fóti Városszépítő Egyesület

Székhely: 2151 Fót, Vörösmarty tér 1
Levelezési cím: 2151 Fót, Tessedik Sámuel utca 13/c
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyilvántartási szám: 13-02-1232
Adószám: 18691504-1-13
Bankszámlaszám: 10402197-50526567-71751009

1% - Segítsen!


Szépítse Ön is Fót városát! Segítsen adója 1%-ával: Csak ki kell töltenie az alábbi nyilatkozatot, melyet letölthet honlapunkról:

Copyright 2023 - Fóti Városszépítők
Grafika: Sarkics György | Web: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.