fb300

Fóti KönyvForduló

Fóti KönyvForduló a Fóti Városszépítő Egyesület támogatásában. Mit is takar ez a név? A "Hozzál egy könyvet, Vigyél egy könyvet" mozgalom 1990-ben indult és az egész világon elterjedt. A már Magyarország számos településén is létező kezdeményezés arról szól, hogy többnyire lakossági összefogással, közösségi tervezéssel létrehozunk olyan kültéri vagy beltéri „könyvespolcokat”, ahol a lakosság elhelyezheti az otthon feleslegessé vált könyveit és mások azokat ingyen elvihetik, ezáltal felhívva a figyelmet az olvasásra és közösségi hasznosításra.

Néhány példa a megvalósításra:

Fóton is egy korábbi Facebook bejegyzés vetette fel az ötletet és az arra adott reakciókon felbuzdulva eldöntöttük, hogy elindítjuk a megvalósítást. Mivel ez az ötlet a város lakosságának érdekeit szolgálja és beleillik a Városszépítő Egyesület profiljába, nem volt kétséges, hogy érdemes az ügy mellé állni.

A program megvalósítására az Egyesület vezetése projekt felelőst nevezett ki és létrejött a Fóti KönyvForduló Csoport, amely a tervezést, kivitelezést és a majdani üzemeltetést koordinálja. A csoport a Városszépítő egyesület tagjaiból, valamint a szintén támogató Fóti Környezetbarátok Csoport, Fóti Somlyó tó Lakossági Csoport és a Fóti Városi Könyvtár képviselőiből alakult meg és 2018 tavaszán elkezdődött a munka

Mit szeretnénk?

Első körben 6 db beltéri könyvespolcot szeretnénk felállítani olyan helyszíneken, ahol sok ember fordul meg és biztosított a polcok felügyelete. Ilyen helyszínek a Művelődési Ház, a Könyvtár (ahol már most is működik a könyvek ilyen csereberéje), orvosi rendelők, esetleg vendéglátó helyek. Később, ha látjuk az igényt rá, a buszpályaudvar illetve a MÁV várók is szóba jöhetnek, bár itt az engedélyezés hosszabb időt igényel.

A projekt előkészítése során tanulmányoztuk a már megvalósult helyszíneket, bútorokat, fenntartók tapasztalatait gyűjtöttük be, kiválasztottuk a lehetséges helyszíneket és utánanéztünk az engedélyezés folyamatának.

A kültéri helyszínek közül eredetileg három lehetőséget választottunk ki annak érdekében, hogy Fót főbb városrészeit lefedjük:

  • a kisalagi Millenniumi játszótér, amely közelében iskola, óvoda, bölcsőde, buszmegálló van.

  • A Vörösmarty téren kiváló helye lenne egy kültéri szekrénynek.

  • A Fóti-tó bejáratánál lévő portásfülke alkalmassá tehető könyvespolcok számára.

Ezek a szekrények masszívabb, időjárás és rongálás-álló anyagból készülnek majd. Mivel Fótliget szintén lelkesedett az ötletért, ezért oda is felállítunk egyet. Minden szekrényhez szükség lesz olyan „patrónusra”, aki időről időre ellenőrzi és jelenti a csoportnak, ha valamilyen problémát észlel, például rongálás történt vagy lefogytak a könyvek. Célunk, hogy ne maradjanak gazda nélkül ezek a kültéri bútorok, hiszen csak így lehet megőrizni mind a funkcióját, mind a városképbe való illeszkedését.

A szekrények induló állományát a könyvtár adja a már korábban átvett használt könyvekből illetve azon lakosok, akik jelezték ebbéli szándékukat. Ugyanakkor helyet hagyunk a lakosság további könyveinek is.

A legtöbb helyen a helyi könyvtárak nagy szerepet vállalnak abban, hogy a könyvszekrények eredeti funkciójuknak megfelelően működjenek. A Fót Városi Könyvtár folyamatosan biztosítani tudja a könyvszekrények feltöltését, mert raktározási lehetőségeit meghaladó mennyiségű lakossági felajánlást kap. A Fóti KönyvForduló használati szabályzatában szeretnénk arra buzdítani a lakosságot, hogy ők maguk is biztosítsák az utánpótlást azzal, hogy ha visznek, hozzanak helyette másik könyvet.

Hol tartunk most?

Számba vettük a lehetséges helyszíneket és átbeszéltük a lehetőségeinket, mind a kivitelezés, mint a finanszírozás tekintetében. Sikeresen pályáztunk az önkormányzat által kiírt Kulturális pályázaton, de még ezzel az összeggel sem tudjuk a teljes projektet finanszírozni. További támogatókat és okos megoldásokat keresünk, hogy minél előbb használhatóak legyenek ezek a könyvszekrények.

Lakossági támogatásból vannak polcaink, amelyek átfestésre, felújításra és felszerelésre várnak. Kültéri szekrényekre pedig ajánlatot kértünk. Amilyen munkát tudunk, saját magunk és önkéntes támogatóink végeznek el.

A szekrények, polcok elhelyezéséhez engedélyre van szükség, leginkább az önkormányzattól de más tulajdonosoktól is. Ez is folyamatban van.

Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb fel tudjuk állítani az első polcokat, szekrényeket, hogy a lakosság igénybe tudja venni őket.

Mivel még nagyon sok feladat vár ránk, várjuk támogatók, megvalósításban részt vevők jelentkezését 😊

1% - Segítsen!

Szépítse Ön is Fót városát! Segítsen adója 1%-ával: Csak ki kell töltenie az alábbi nyilatkozatot, melyet letölthet honlapunkról:

NYILATKOZAT LETÖLTÉSE

2151 Fót, Vörösmarty tér 1.
email: info@varosszepitok.hu 

vsz400

fb300

kituntetes2015c

Facebook

fb300